O nama

Gostionica MIS smještena je na sjecištu nekoliko komunikacijskih pravaca, na raskrižju puteva koji vode za Zagreb, Sisak,  Lječilište Topusko i Hrvatsku Kostajnicu.

Gostionica je izgrađena 1876. godine kaa su podignute brojne građevine u današnjoj zaštićenoj starogradskoj jezgri. U neposrednoj blizini ovaj dio starog grada krasi Strossmayerovo šetalište, zaštićeni spomenik vrtne arhitekture kojim dominira crkva sv. Lovre, zaštitnika grada Petrinje.

Obiteljskim ugostiteljstvom bavimo se od 1990. godine s prekidom od pet godina kada je Petrinja bila okupirana i kada smo se priključili obrani grada i domovine. Po povratku u Petrinju 1995. obnovili smo i preuredili gostionicu s vrhunski opremljenim sobama, restoranom, zimskim vrtom, terasom, caffe barom, salom za sastanke i konferencije, poslovne ručkove i svadbene svečanosti.

Gostionica MIS dobila je slijedeća priznanja:

  1. 1999. godine - Nagrada za kvalitetu ponude i usluge ugostiteljskog odnosno smještajnog kapaciteta od Hrvatske obrtničke komore
  2. 2003. godine - Nagrada za najbolji ugostiteljski objekt i doprinos ugostiteljsko-turističkoj ponudi Grada - Turistička zajednica Grada Petrinje
  3. 2006. godine - Priznanje za kontinuirano unapređenje ugostiteljske ponude - Turistička zajednica Grada Petrinje
  4. 2006. godine - kuhari Gostionice MIS Branko Dobrenić i Biserka Buljubašić primili su priznanje za najbolje kuhare u gradu, a konobar Damir Vadlja primio je priznanje za najboljeg konobara u gradu - Turistička zajednica Grada Petrinje

 

Povijest Grada Petrinje

Povijest  ovog lokaliteta možemo pratiti od druge polovice 18. stoljeća. Uređenje trga počelo je oko 1780. godine kada je izgrađena župna crkva sv. Lovre. Od građevina koje okružuju trg izgrađene u tom razdoblju, najznačajnija je građevina Brigadiers Quartier (“generalija”) odnosno stan generala banske brigade, danas u funkciji Općinskog suda. Vizura iz prilazne ulice prema zgradi “generalije” u čijoj je blizini smješten hotel, postala je jedna od prepoznatljivih petrinjskih veduta.

Najljepši pogled iz hotela pruža se na Strossmayerovo šetalište koje tijekom lipnja posebice privlači  opojnim mirisom lipa Ilirki. Do danas su očuvane  četiri lipe koje su zasađene u doba francuske uprave u Petrinji  1809. – 1813. godine. Šetalište je ukrašeno raznim egzotičnim i ukrasnim biljem, a pozornost privlače glazbeni paviljon, meteorološki stup i jedinstvena fontana.  Strossmayerovo šetalište proglašeno je 1969. godine spomenikom vrtne arhitekture, a od Hrvatske turističke zajednice dobilo je 2003. godine  Diplomu Zeleni cvijet s brončanim znakom za uređenost u kategoriji parkova.

Jedan od pogleda iz hotela pruža se na gradsku tržnicu koja nudi bogatstvo prirodno uzgojenih proizvoda iz petrinjskog područja.

Petrinja, stari hrvatski grad koji se prvi put spominje 1240. godine (poveljom Kolomana o povlasticama građanima) ponosno stoljećima prkosi osvajačima i danas se izgrađuje s perspektivom razvitka turističke i ugostiteljske djelatnosti.

Petrinja je grad koji svojim posjetiteljima nudi raznovrsne kulturne, glazbene, zabavne i sportske manifestacije i događaje tijekom cijele godine (Petrinjski fašnik i maskenbal, tradicionalna izložba Uskrsna svjetlost, Biciklijada, Prvi glas Petrinje, Fišijada, glazbeni,  kulturni i sportski programi u sklopu Ljeta u Petrinji, Lovrečevo, Dani zahvalnosti za plodove zemlje, Kestenijada, Martinje...).

 

 

Dizajn: ColorUnit | Programsko rješenje: ČuBraD